woensdag 20 juli 2011

Kabbalah

Mijn keuze voor mijn zelfstudieis gemaakt, ben alleen op mijn gevoel afgegaan al heb ik die al een heel tijdje
Het is de Kabbalah geworden
Zal maanden, jaren meschien wel mijn hele leven duren van het bestuderen van de Kabbalah daar ben ik wel heel bewust van zo oneindig is de Kabbalah maar de wijsheid die er insteekt is niet te verwoorden
Voel mijn hart al opengaan als ik eraan denk

Dus voortaan dat je hier regelmatig berichten zal weervinden over de Kabbalah

Wat is Kabbalah?

Kabbalah was verhuld in verwarring, legendes, mythen en misvattingen omdat de authentieke Kabbalah duizenden jaren verborgen is geweest... tot nu...

Hoewel zijn oorsprong diep geworteld ligt in de oudheid, vanaf de tijd van het oude Babylon, is Kabbalah sinds zijn verschijning meer dan 4.000 jaar geleden, voor lange tijd verborgen geweest voor de mensheid. Deze verborgenheid heeft de onsterfelijke aantrekkingskracht van Kabbalah in stand gehouden. Tot op de dag van vandaag, weten weinig mensen wat Kabbalah écht is.

Voor millennia, werd een breed scala aan dingen aan de mensheid aangeboden onder de naam "Kabbalah": betoveringen, vervloekingen en zelfs wonderen - alles behalve de methode van Kabbalah zelf. Voor meer dan vier duizend jaar, werd het gemeenschappelijke begrip over wat Kabbalah inhoudt, nog verder verward door misvattingen en misinterpretaties.

Om deze reden moet als eerste de wijsheid van Kabbalah opgehelderd worden. Kabbalist Yehuda Ashlag (Baal HaSulam) geeft ons de volgende definitie in zijn artikel: "De Essentie van de Wijsheid van Kabbalah":

Deze wijsheid is niets meer en niets minder dan een reeks van wortels, die naar beneden dalen, als oorzaak en gevolg, in vaste, bepaalde regels, verweven in één enkel verheven doel omschreven als "de openbaring van Zijn Goddelijkheid aan Zijn schepselen in deze wereld".

Met eenvoudigere woorden, er is een hoogste, allesomvattende kracht, of "de Schepper" die alles in de werkelijkheid regeert. Alle krachten in de wereld dalen neer uit deze allesomvattende kracht. Sommige van deze krachten zijn aan ons bekend, zoals de zwaartekracht of elektriciteit, terwijl andere krachten voor ons verborgen zijn.

Kabbalah geeft ons een landkaart of de kennis over hoe deze verborgen krachten gestructureerd zijn, en wat de wetten zijn die ons beïnvloeden. Het leert ons hoe we deze krachten kunnen voelen, en uiteindelijk, hoe we hun enige doel kunnen ontdekken - om ons de openbaring van de Schepper te geven, terwijl we ons nog steeds in deze wereld bevinden.

Kabbalah Bronnen
Waar komt de wijsheid van Kabbalah vandaan en wat zijn de bronnen?
Vooraanstaande Kabbalisten door de Geschiedenis heen
Dr. Rav Michael Laitman, geeft een overzicht van de afkomst van de vooraanstaande Kabbalisten van Abraham tot Yehuda Ashlag.

De Oorsprong van Kabbalah

De wetenschap van Kabbalah is uniek in de zin, dat het over jou en mij gaat, of eigenlijk over iedereen. Het gaat niet over iets abstracts, alleen over de wijze waarop we geschapen zijn en hoe we op hogere niveaus van het bestaan functioneren.

Vele Kabbalistische boeken zijn hierover beschreven, beginnende met Abraham, de aartsvader vier duizend jaar geleden, die het boek genoemd Sefer Yetzira (Het Boek van de Schepping) schreef. Het volgende belangrijke werk is Het Boek van Zohar, dat in de tweede eeuw is geschreven. De Zohar werd opgevolgd door de werken van de Ari, een welbekende Kabbalist uit de 16e eeuw. In de 20e eeuw verschenen de werken van de beroemde Kabbalist Yehuda Ashlag.

De teksten van Ashlag zijn het meest geschikt voor onze generatie. Deze, net zoals andere Kabbalistische bronnen, beschrijven de structuur van de hogere werelden, hoe die daalden en hoe ons heelal, met alles wat daarbij hoort is ontstaan.

Het handboek van Yehuda Ashlag, Talmud Eser Sefirot (De Studie van de Tien Sefirot) is ontworpen als een studiegids met vragen, antwoorden en materialen voor herhalingen, en uitleg. We kunnen dit de natuurkunde van de hogere werelden noemen, die de wetten en krachten uitlegt, die het heelal van het sprituele koninkrijk regeren.

Dit materiaal transformeert de student geleidelijk. Als iemand zoekt hoe hij de spirituele wereld kan ervaren, past men zich geleidelijk aan, aan de wetten die in het handboek beschreven zijn.

De wetenschap van Kabbalah spreekt niet over deze wereld, en hoe je leven hier te leven. In plaats hiervan, bereiken we, door het bestuderen van dit systeem, weer het niveau dat we hadden voordat we naar deze wereld neerdaalden. Gedurende het stijgen, bouwt de studie van Kabbalah binnenin de student, een systeem, dat gelijk is aan het spirituele systeem.

Om het spirituele voordeel van de boeken te verzekeren, studeren wij bij Bnei Baruch, alleen uit de authentieke bronnen, met de nadruk op die bronnen die geschreven zijn met het doel de student bij spirituele ontwikkeling te helpen. Deze bronnen zijn:

Het Boek van Zohar;
De teksten van de Ari;
De teksten van Rabbi Yehuda Ashlag;
We concentreren ons het meest op de teksten van Rabbi Yehuda Ashlag, omdat deze het meest geschikt zijn voor onze generatie.

Kabbalah in Onze Tijd
Spiritualiteit, Kabbalah & de 21e Eeuw

Waarom Nu?

De Zohar constadeerde dat Kabbalah juist in ons tijdperk geopenbaard zal worden. Dit komt doordat het verlangen van mensen zich ontplooit, en de mens spirituele vervulling begint te eisen - bewijs, begrip en het voelen van een vredig leven voorbij het huidige - en omdat alleen de wijsheid van Kabbalah het vermogen heeft om ons deze vervulling te geven.

De Evolutie van Verlangens

Dr. Rav Michael Laitman, legt uit dat door het openen van een extra zintuig, we anderen beginnen te voelen op dezelfde manier waarop we onszelf voelen.

Waarom Kabbalah?

Diegene die het verlangen naar spiritualiteit heeft, is anders dan diegene die zoekt naar aardse en menselijke vervullingen (de verlangens van fase 1-4 die hierboven zijn beschreven). We weten al hoe we onze aardse en menselijke behoeftes kunnen vervullen, maar als ons spirituele verlangen wakker wordt, weten we niet hoe we dit moeten sussen.

De meeste mensen vandaag de dag, met het spirituele verlangen weten niet eens dat ze het hebben. Sommigen van deze mensen met een spiritueel verlangen haten het woord "spiritualiteit", omdat ze denken dat het iets onrealistisch en niet te verwezenlijken is. Deze mensen voelen dat hun leven leeg en doelloos is, zonder te beseffen dat dit is omdat er een meer ontwikkeld en nieuw verlangen in ze is op gekomen, het verlangen naar spiritualiteit. Zij zijn zich er niet van bewust dat dit de reden is voor hun ontevredenheid en gebrek aan voldoening in het leven.

Kinderen stellen de vraag: "Wat is het doel van ons leven?" Maar naar mate de jaren vorderen, worden we overstroomd door verlangens en verleidingen die ons van deze vraag afleiden en de behoefte voor een echt antwoord verdwijnt langzaam.

Niettemin wordt het verlangen naar spiritualiteit op een gegeven moment wakker en zo ook de vragen. Diegene die aandringen om antwoord te krijgen op deze vragen komen vanzelf naar de Kabbalah, welke in het bijzonder is bedoeld om de weg naar de antwoorden te verzorgen.

Waarom Spiritualiteit?

De Kabbalisten hebben ontdekt dat onze verlangens naar genot zich volgens vijf stadia ontwikkelen:

Het eerste, en het meest primaire verlangen, is het verlangen naar voedsel, gezondheid, seks en familie. Deze verlangens zijn nodig voor ons bestaan.
Het volgende stadium is het streven naar welvaart. Hierbij denken we dat het geld garant staat voor overleving en een goede kwaliteit van het leven.
Het derde is de honger naar eer en macht. Hier genieten we ervan zowel anderen te besturen, als onszelf.
In het vierde stadium verschijnt er het verlangen naar kennis. Hier denken we dat het bezitten van kennis ons gelukkig zal maken.
Maar alleen als het vijfde, en het laatste stadium van het verlangen verschijnt, worden we aangetrokken tot "iets" onbekends, dat aan ons voorbij gaat. Hier voelen we dat een verbinding met dit "iets" onbekends ons een groter en langdurig genot kan brengen, en we zoeken naar manieren om deze verbinding tot stand te brengen. Dit verlangen naar iets hogers wordt "het verlangen naar spiritualiteit" genoemd.

Wat Kabbalah Niet Is

Kabbalah is geen religie, mysticisme, magie, heilig water, rode bandjes, amuletten of veel andere zaken waarmee het populair geassocieerd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten